Tie, kurie ieško savęs ir bėgimo prasmės. „Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru“ apžvalga

@Zerii-chan

Nuo 1920 metų prasidėjęs bei tradiciją tapęs Hakone-Ekiden estafetinis maratonas kiekvienais metais sulaukia vis daugiau dėmesio. Sausio 2 ir 3 dienomis vykstančios varžybos prie televizorių prikausto apie 30% visų žiūrovų. O kur dar žmonės, stovintys gatvėje ir palaikantys dalyvius.

Panašius reitingus galima matyti ir didžiausiame JAV televizijos renginyje – „Super Bowl“. Ginčytis dėl populiarumo beprasmiška. Galbūt taip sakyti kiek kvailoka, bet Hakone Ekiden japonams per Naujuosius metus yra tas pats, kas mums „Vienas Namuose“ per Kalėdas.

Ekiden (pažodžiui – estafetinis maratonas) varžybų šalyje vyksta labai daug, bet būtent čia susirenka stipriausios komandos, aistringiausi sirgaliai, didžiausi rėmėjai. Per 2 dienas komandai tenka nubėgti 217,9 kilometro. O žodį komanda čia būtina pabrėžti, kadangi vienas bėgikas tokio atstumo neįveiktų.

Visą tai skaitant jums ko gero kyla klausimas – kodėl varžybos sulaukia tiek dėmesio? Kur pakastas šuo?

Viena priežastis galėtų būti istorinis maratono aspektas bei per tiek metų išlikusi tradicija. Juk žmonės mėgsta prestižinius renginius. Tačiau tai tikrai ne viskas.

Sportu galima mėgautis dėl gausybės priežasčių, bet kalbant apie Hakone-Ekiden būtina išskirti dalyvių meilę varžyboms bei jas supančia dramą. Ir čia galima pasukti ties mediumu, kuris visą tai pateikia kaip ant lėkštutės.

„Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru” (風が強く吹いている)
2006 metais pasirodžiusios knygos viršelis.

Šijon Miura knyga „Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru“ 2007 metais sulaukė mangos, o 2009 – vaidybinio filmo adaptacijos. 2018 metais pasirodė ir anime, kuri galima rasti mūsų puslapyje.

Matyti knygos adaptaciją anime mediume yra kiek neįprasta, tačiau nuo to tik geriau. Sporto žanre (bei daugelyje kitų) veiksmas įprastai sukasi mokykloje. Tuo tarpu čia visi svarbiausi veikėjai, išskyrus Haną (kuri knygoje irgi studijuoja Kansei), lanko universitetą. Gurkšnelis šviežio oro.

Nors prie žymių rasite komediją, mano manymu „Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru“ yra drama. Tiesą sakant, tai yra nuostabi drama dėl savo įdomaus siužeto, įtraukiančių dialogų ir monologų, bei unikalių veikėjų. Kadangi varomoji anime jėga yra „Chikusei-so“ gyvenantys keistuoliai – Kansei bėgimo klubas, būtina juos pristatyti.

Kakeru – siužeto epicentras. Mokykloje jis buvo tikrų tikriausias bėgimo genijus, tačiau dėl tam tikrų aplinkybių jam pranašauta sėkminga karjera sugriuvo. Kurahara prisijungia prie „Chikusei-so“ po tai, kai apsivogęs parduotuvėje gatvėje sutinka Haidžį.

Haidžis – ketvirtakursis Kansei universiteto studentas ir antras svarbiausias veikėjas. Jo pastangų dėka pradeda formuotis komanda. Haidžis nepasiduoda net ir turėdamas rimtų problemų su savo keliu ir bet kokia kaina siekia, kad jo svajonė išsipildytų.

Šindo yra tobulo studento įsikūnijimas. Kilęs iš kalnuotos vietovės, Šindo yra pirmasis, sutinkantis bėgioti savo noru ir tokiu savo poelgiu įkvepia kitus bendrabučio gyventojus. Nors iš pradžių uoliai treniravosi, nes norėjo padaryti įspūdį šeimai, bet istorijai rutuliojantis į priekį Šindo bėgime atranda visai kitą prasmę.

Fanų favoritu laikomas Princas – tikrų tikriausias mangos entuziastas ir kasdieniniame gyvenime mėgsta cituoti savo mėgstamiausius personažus. Neabejotinai silpniausias bėgikas dėl savo gyvenimo būdo, tačiau net ir jis pradeda suvokti savo, kaip komandos dalies vertę, ir viršija kitų narių lūkesčius.

Džodžis ir Džotaro – dvyniai, kurie pradeda bėgioti tikėdamiesi sulaukti merginų dėmesio. Nors ir tandemas, istorijai artėjant prie pabaigos abu atsiskleidžia visu gražumu ir leidžia geriau suprasti, kas yra kas.

Pasižymintis išskirtiniu intelektu (akiniai su tuo neturi nieko bendro), Jukis pradžioje buvo labiausiai nusistatęs prieš mintį bėgioti, tačiau net ir jis turėjo pripažinti pralaimėjimą. Įprastai linkęs neprisirišti prie kitų, gyvendamas „Chikusei-so“ ir bėgiodamas pradeda suprasti, kad jo perspektyva apie santykius su žmonėmis pradeda keistis.

Musa – mainų programos studentas iš Tanzanijos. Nors mainų programos studentai šiose varžybos yra įprastas reiškinys, pats Musa bėgimo patirties neturi. Vis dar tobulai neįvaldęs japonų kalbos, tad dėl jo nesusipratimų kylą keletas komiškų situacijų. Būdamas paslaugiu ir nuoširdžiu, Musa užsitarnauja „aso“ titulą.

„Chikusei-so“ gyventoju pramintas Karaliumi dėl savo meilės viktorinos žaidimams. Kadangi ketvirtakursis, visą dėmesį skiria darbo paieškai, tačiau po pokalbio su Šindo nusprendžia prisijungti prie komandos ir taip bent trumpam pabėgti nuo visuomenės kuriamo spaudimo.

Nikotinas – vyriausias iš visų bendrabučio gyventojų. Bėgiojo mokykloje, bet raginamas trenerio turėjo nustoti. Niekaip nesugebantis pabaigti studijų ir dirbantis naktimis, Nikotinas supranta, kad status quo jo netenkina, ir Haidžio bei kitų dėka pradeda savo kelionę link naujo gyvenimo.

Nors tobulėti visada yra kur, tačiau tokio dinamiško ir realistiško veikėjų ansamblio reikėtų paieškoti (ypatingai šiame mediume). Kiekvienas iš 10 bėgikų gauna progą pasireikšti, o kur dar kiti veikėjai kaip Fudžijoka, Hana, ar „nukaršęs“ komandos treneris. Taip pat derėtų paminėti Sakakį, kuris atlieka tikro blogiečio vaidmenį – dar vienas retas reiškinys sporto žanre.

Viso anime metu įvykių išdėstymas yra nuoseklus bei nesijaučia forsuojamas. Komedijos ar dramos momentai yra vietoje ir laiku, o pats scenarijus laikosi principo „Y įvyko todėl, kad įvyko X“, o ne „įvyko X, tada įvyko Y“. Kiekvienas veikėjas turi aiškius tikslus, o visą tai pateikti per 23 serijas tikrai sudėtinga.

Patrauklus, aiškus, ir galbūt net šviežias veikėjų dizainas, puikiai parinkti aktoriai, už garso takelį atsakingas Jukis Hajašis, kurio muzika yra epiška ir tik dar labiau sutvirtina jau ir taip puikiai išdirbtą istoriją bei kitus aspektus.

„Production I. G“ studija sukūrė ne vieną gerą sporto anime, o „Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru“ yra labai geras darbo, kurį atlieka projektui atsidavę žmonės, pavyzdys.

Rašyti būtų galima ir daugiau, tačiau tada turėčiau atskleisti dalykus, kuriuos geriau patirti pačiam. Be to, daugumai mano sapalionės gali pasirodyti kaip hiperbolė. Kadangi „Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru“ netrukus pasieks savo finišo liniją ir mūsų puslapyje, visus kviečiu suteikti šiam anime šansą.

Net jeigu ir nesate sporto žanro mėgėjas ar juo labiau bėgikas, istorija turi ką pasiūlyti net ir pačiam išrankiausiam žiūrovui. Ir kas žino, galbūt jūs čia rasite įkvėpimo šaltinį pradėti sportuoti ar bėgioti. Aš žinau, kad tokių žmonių tikrai ne vienas ir ne du.

Komentarai