SK∞ – Dabar Griebsim Riedlentes

 

Skaitydami galite pamatyti keletą spoilerių.

Istorija

Viskas prasideda nuo nelegalių lenktynių apleistose kasyklose, čia nėra taisyklių, todėl varžovai gali trukdyti vienas kitam – bandymai numesti/nustumti nuo riedlentės, petardų mėtymas, apakinimas lazeriu ir panašiai. Šiose lenktynėse dalyvauja vienas pagrindinių herojų – Rekis, jis mėgėjas ir visą savo dėmesį skiria riedlenčių gaminimui iš surinktų dalių. Ten taip pat dalyvauja keletas veteranų, prisidėjusiu prie tų lenktynių įkūrimo – Džo, Vyšnius ir legendinis Adomas. Įprastą dieną į Rekio klasę atėjo naujokas vardu Langa, šie greitai susibičiuliauja, Rekis savo draugą išmoko važinėti riedlente ir greitai jį įtraukia į lenktynes. Visgi, po Rekio pralaimėjimo varžybose nusprendžia dalyvauti dar tik besimokantis važinėti Langa, tačiau jis mus nustebina savo nepakartojamais įgūdžiais ir talentu – pasirodo vaikinas anksčiau slidinėjo snieglente ir savo žinias pritaiko lenktynių metu.

Nuomonė

Galime pradėti nuo to, kad matę Kuroko no Basket, Haikyuu, Yuri on Ice, Given ar panašius anime, pažiūrėję SK∞ atras norą imtis naujos veiklos – važinėtis riedlente. Tikriausiai daug kas jau išbandė šią veiklą ir vieni ar su draugais važinėjosi parke, gatvėmis, greičiau keliavo į mokyklą, darbą ar susitikimą. Visgi, SK∞ nėra stebuklingas, fantastiškas ar super geras anime. Čia pilna klišių, veiksmas ir istorija lengvai nuspėjama, įprastas anime kur pagrindinis veikėjas atrandą gyvenimo užgautą draugą su kuriuo sukuria stiprų ryšį, vienas kitam padeda tobulėti, susipyksta, išsprendžia tarpusavio problemas ir parodo tą „tikrosios draugystės“ reikšmę.  Na o visame tame turime puikių lenktynių, veiksmo, sadistišką ir giminaičių nukankintą piktadarį, šmaikščių epizodų ir panašiai.

Pliusai:
Gerai bent tai, kad anime visgi yra apie riedlentes, nes dažnai mums pristato muziką, magiją, demonus ar kitką, bet greitai nuo parodytos temos pereiname prie kažkokios problemos, o galiausiai nesusiriša galai ir istorijos nebelieka. Taigi SK∞ per daug nesiplėčia kur nereikia. Rekis pats konstruoja savo riedlentes, net paaiškina skirtumą tarp ilglentės (long board) ir kitų, taip pat parodomos dalys sudarančios riedlentes ir jų svarba. Dar geriau, kad matome tiesą – mokantis važinėtis riedlente ir atliekant naujus triukus dažnai nukrentam, suklumpam ir susižeidžiam, šiame anime taip nutinka dažnai. Taip kad super duper galių čia nėra, priešingai nei Kurkoko no Basket, nėra jokių zonų, erelio akių ar antgamtinių gebėjimų, net ir geriausi veteranai gali susižeisti ir patirti rimtas traumas, ypač kai lenktynėse nėra taisyklių.  Puiki ir itin detali animacija, tinkantys garso takeliai ir japonų įgarsintojai tikrai didelius pliusas šiam anime.

#My gif from The name's Akira  #sk8 the infinity from ヽ(・∀・)ノ

#sk8 the infinity from regiposting  #gif animé from Anime's Girls & Boys

Minusai:
Na, bet iki tobulumo ar „gero“ anime titulo šiam dar toli. Kadangi režisierė Hiroko Utsumi dirbo prie Banana Fish, tai panašumų su SK∞ irgi galime pamatyti. Draugystė ir ryšys tarp vaikinų, merginų trūkumas ( jos yra mokykloje, dirba gėlių parduotuvėse, būna namų šeimininkėmis, bet lenktynėse ar svarbesnėse rolėse jų nėra. Gerai bent tiek, kad nenutiko Kyoukai no Kanata scenarijus, kur pačiam +1h trukmės filme dalyvavo vos keli žmonės). Taip pat, mano atžvilgiu, per daug laiko skirta Rekio ir Langos dramai – taip, realistiška, kai geriausią draugą visko išmokai ir matai kaip greitai jis tave pranoksta ir tampa dėmesio centru, o tu pradedi pavydėti, bet šitai suvalgė daug laiko, o apie Vyšniu ar Džo, tą patį Tadaši ir Adomą vos ką sužinojom.

Tuo pačiu, Langa būdamas naujokas – nenugalimas. Deja, nors ir pradėjo sunkiai, o pratęs prie snieglentės rišdavo kojas prie riedlentės, jis įveikė net ir kiečiausius veteranus kurie visą gyvenimą ar bent 8 metus, diena iš dienos užsiiminėjo šia veikla. Taigi sukurta įtampa netenka savo vertės, nes po pirmų serijų jau žinai, kad Langa tiesiog negali pralaimėti ir būtinai ras būda kaip išsisukti iš sunkiausios padėties.  Toks jausmas, kad su riedlenčių tematika pritraukia vaikinų dėmesį, o išvaizdžiais anime vaikinais pritraukia merginų dėmesį, bet tiesiog nėra didesnės išliekamosios vertės.

Ar verta žiūrėti?

Jeigu norite kažko lengvo, kur nereikia daug galvoti, galima lengvai įsijausti, tai šis anime tinka. Norintys kažko panašaus į Kuroko no Basket, Yuri on Ice ar Haikyuu, gali drąsiai žiūrėti SK∞, tikriausiai po šio anime atsiras keletas žmonių, kurie tikrai norės pabandyti važiuoti riedlente (ir labai gerai, jeigu anime gali skatinti žmones užsiimti kokia nors veikla, čia didelis pliusas). Tikriausiai net būtų rekomendacija merginoms ar tiems, kas tiesiog mėgsta draugystę, humorą ir tą nenugalimą herojų.

Asmeniškai man šis anime vienkartinis, pasižiūrėti galima ypač dėl tos „riedlenčių naujovės“, bet didesnės išliekamosios vertės nematau. Istorija truputį išsišakoja ir galbūt to nereikia, labiausiai užkliuvo Adomo (Ainosukės) politikavimas, Rekio ir Langos drama, visa serija skirta tam įprastam paplūdimio scenarijui, Ainosukės drama su giminaičiais. Atrodo, kūrėjai lyg ir bando pridėti tos priešistorės ar stengiasi, kad labiau suprastume/pamėgtume veikėjus, bet tos klišės atsibodusios, o daug kas ir neužbaigta.

Išbandyti verta, tikrai rekomenduočiau SK∞ tiems, kas pasižiūrėję vieną ar kitą anime imasi naujos veiklos. Yra tu įspūdingų akimirkų, bet nedaug.
Asmeninis vertinimas – 6/10

Komentarai