Avataras. Paskutinis oro valdytojas

Bendrai apie kūrybinę grupę:

Avataras: Paskutinis oro valdytojas yra amerikiečių animacinis serialas, sukurtas Nickelodeon kompanijos. Filmukas pradėtas kurti 2005 užbaigtas 2008 liepą.

Michael Dante DiMartino ir Bryan Konietzko yra šio filmuko kūrėjai. Jie buvo įkvėpti tokių filmų kaip „Žiedų valdovas“,„Haris Poteris“,senų kinietiškų filmų apie kovos menus. Tai pat juos įkvėpė anime kaip „Fooly Cooly“,„Cowboy bebop“ ir pan.
Beveik visa multiplikacija  buvo atlikta Pietų Korėjoje tokių studijų kaip „JM Animation”, „DR Movie” ir  „MOI Animation”.

Dauguma žmonių, kurie nesidomi kūrybinėmis studijomis ir pan., galvoja, kad šis filmukas sukurtas Japonijoje, ar bent kažkur Azijoje.  Kadangi vardai, simboliai ir mitologija yra rytų Azijos motyvais.  Iš tiesų iš šio filmuko galima labai daug sužinoti apie tradicinius kiniškus kovos menus, architektūrą ar kai kuriuos papročius ir pan.

Trumpa įžvalga

Avataras: Paskutinis oro valdytojas, trijų dalių animacinis serialas, kurį sudaro trys knygos:

Po pirmo sezono, arba kitaip – knygos populiarumo, buvo užsakyta ir sukurta kitos dvi dalys.  Animacinis filmukas sulaukė tiek žiūrovų, tiek kritikų pripažinimo. Buvo sukurti komiksai, kompiuteriniai žaidimai ir garsusis visų laikų filmas,  tokiu pat pavadinimu (jei nesi matęs, patariu ir nežiūrėti, nes atžiūrėti nebeįmanoma).  Avataro filmukai buvo nominuoti tokiuose apdovanojimuose kaip: „Annie“,„Emmy”, iš kurių laimėjo:

 

Tautos (trumpai):

 

 

Tikriausiai nėra nei vieno, kuris nežinotų istorijos, kad viskas prasidėjo, kai ugnies tauta sukilo.  Avataras pradingo, Oro valdytojai  žuvo ir Avataras atsirado tik po 100 metų. Ir viskas atrodo taip mums pažįstama, bet… Bet jei istorija aprašytumėm truputį kitaip. Ugnies tauta industrializacijos laikotarpiu sugalvojo užkariauti pasaulį, norėdama sukurti vienos tobulos tautos pasaulį.  Įvykdė genocidą prieš Oro klajoklius ir viskas atrodo pažįstama, tik viskas nutiko realiam pasaulyje 1939 rugsėjo 1d. – 1945 rugsėjo 2d. ir tai buvo Vokietija ir Antrasis pasaulinis karas. Bet tai yra mano hipotezė ir aš taip matau filmuką. Nors Ugnies tauta tikrai buvo įkvėpta Japonijos imperijos, Antro pasaulinio karo metu, kaip komunistinės Kinijos ir Šiaurės Korėjos. Tai labai matosi kai Angas yra mokykloje Ugnies tautoje.  Lygiai kaip Žemės karalystė buvo įkvėpta Kinijos. Laogai ežeras Ba Sing Sei mieste buvo tarsi būstinė, kurioje buvo plaunamos smegenys, skatinama propaganda, bet retas žino, kad Laogai iš tiesų yra realūs kalėjimai Kinijoje (panašūs į gulagus kur dirbi ir gyveni), jie buvo pradėti statyti Mao Dzedongas  vadovavimo laikotarpiu, po Kinijos revoliucijos. Dai Li slaptosios elitinės pajėgos Ba Sing Sei mieste, kuri buvo atsakinga už tvarką iš tiesų yra įkvėpta slaptos nacionalinės policijos Kinijoje, jos vadovas buvo  – Dai Li. Vandens tauta įkvėpta Jupikų ir Inuitų tautų grupių. Šios grupės gyvena Arkties regionuose. Šiaurinė tauta labai stipriai įkvėpta Actekų kultūros, tai matoma ir architektūroje, kuri labai stipriai sumaišyta su Azijos. Oro klajokliai labai stipriai įkvėpti Šri Lankos budizmo, Tibeto vienuolių ir Šaolino vienuolių. Budizmas ir Hinduizmas skatina vegetariškumą, pagarbą kiekvienai gyvai būtybei.  Tibeto vienuoliai turi paprotį renkant Dalai Lamą, kurį naudoja Avataro pasaulis renkant naująjį Avatarą, naudojant žaislus. Ango dvasinis vadovas buvo vienuolis Gyatso, kuris turėjo sūnų Tenzin, Gyatso Tenzin – yra XIV Dalai Lama (mums tiesiog žinomas kaip Dalai Lama).

 

Pagrindiniai veikėjai:

Angas (Aang) – Oro valdytojas, kuris per anksti sužinojo, kad yra Avataras. Pabėgęs iš Pietinės oro šventyklos per audrą įstrigo ledyne. Po 100 metų, nuo to laiko jį su rado du vandens tautos žmonės. Angas geraširdis vaikas, kuris nepriima fakto, kad yra Avataras ir kad oro valdytojų daugiau nebėra.

Katara – Vienintelė vandens valdytoja Pietinėje vandens gentyje. Yra neprarastai gabi valdant vandenį ir labai rūpestinga.  Netekusi mamos Katara pradėjo rūpintis savo vyresniuoju broliu ir savarankiškai mokytis valdyti vandenį.

Sokas (Sokko) – Pietinės vandens genties karys, vyriausias iš vaikinų esančių kaime. Jaučia atsakomybę apsaugoti visus kaimo gyventojus nuo Ugnies tautos, nes jo tėvas yra didis karys. Jo humoro jausmas ir kūrybiškumas lenkia visus Avataro pasaulyje.

Zukas (Zukko) – Ištremtas Ugnies tautos princas, kuris pralaimėjo Agni Kai kovą prieš savo tėvą, kuris vėliau jį ištrėmė.  Tris metus nuo to laiko kai sužinojo, kad Avataras gyvas, bandė susigrąžinti savo garbę, pagaudamas Avatarą.

Airas(Iroh) – Vyriausiasis Azulono sūnus, Zuko dėdė, kuris turėjo tapti ugnies valdovu. Airas yra geraširdis, arbatos mylėtojas, kuris neteko savo sūnaus karo metu. Jis labai artimas Zukui ir jį augina ir moko kaip savo sūnų.  (Mylimiausias mano personažas)

Toph –  Žemės valdytoja, kuri yra akla. Ji  vunderkindas  žemės valdyme, niekas neturi tokių sugebėjimų kaip ji. Toph – kieto ir sunkaus charakterio, bet tai tik savisaugos priemonė. Pasižymi puikiu humoro jausmu.

Azula – Ugnies tautos princesė, pasižymi griežtumu ir savanaudiškumu.  Yra jaunesnė nei Zukas, bet visada buvo gabesnė ir protingesnė, visada svajojo būti Ugnies tautos valdove.

 

Kovos menai (trumpai):

Vandens valdymas  būtų – Tai Chi.

Žemės valdymas – Kung Fu, Hung Gar, Thof naudoja maldininko formą.

Ugnies valdymas – Shaolin Kung Fu,

Oro valdymas – Ba Gua Zhang.

Architektūra
Be kovos menų rytams būdinga išskirtinė architektūra. Skrajojantys stogai, fasadų spalvos ir interjerų paprastumas. Kiekviena tauta Avataro pasaulyje naudoja skirtingas medžiagas ir  šiek tiek skirtingą stilistiką.
Medžiagos naudojamos pagal regionus kuriuose jie yra. Tarkime, žemės karalystė naudoja daug uolienų kaip Omashu miestas, kuris visas atrodo pastatytas iš vientiso uolos luito.  Priešingai yra vandens tautose, kur nėra nei žemės valdytojų, nei pačios žemės. Miestai stovi ašigaliuose, pastatyti iš ledo ir sniego. Tik kadangi pietinėje gentyje nebuvo daug vandens valdytojų ir dėl dažnų ugnies tautos atakų, ledo pastatai buvo pakeisti medžiaginėmis palapinėmis. O šiaurinė tauta yra stipriai sumaišyta su Actekų architektūrą ir Venecijos kanalais, bet išlaikant Rytų Azijos estetiką.
Didesnis skirtumas tarp tautų matomas Oro šventyklose, kurios labiau buvo įkvėptos Disneyland ir romantinės architektūros (XIXa.)  nei rytų kultūros.  Vienintelis mano akimis keistas dalykas yra Vakarinė oro šventykla, kuri labai skiriasi nuo likusių. Vakarinė oro šventykla ne tik pastatyta  „žemyn galva“, bet ir visiškai kitu architektūriniu stiliumi, nei likusios.  Ugnies tautos architektūra yra labiau tradicinė kiniška, nepastebėjau kažko daugiau.

Avataro pasaulyje galima pamatyti Misisipės deltos pelkynus, jie vadinami Ūkanotąja pelke, deja vandens genties gyvenančios ten pastatų nematom. Tai pat galima išvysti Sacharos dykumą ir smėlio klajoklius deja jų kaimų nežinom. Bet žinom apie biblioteką, kurios architektūra įkvėpta Taj Mahalo, kuris yra Agra mieste Indijoje.

Dvasių pasaulis
Deja „Avataras. Paskutinis oro valdytojas”, mus tik labai trumpai supažindina su dvasių pasauliu. Per tris sezonus susipažįstam tik su keliomis dvasiomis ir tik pora kartų patenkam į Dvasių pasaulį. Bet žinome, kad dvasios gali būti ir geros, ir blogo. Jos dažnai susijusios su kažkokia konkrečia vieta ar yra atsakingos už kažką. Tarkim Tui ir La dvasios, kurios gyvena žmonių pasaulyje, sukasi harmonijoje ir yra vandenyno ir mėnulio dvasios. Bent vienos iš šių dvasių pasaulio harmonija sutriktų ir kokios pasekmės būtų žmonėms, nėra aiškios. Apie Dvasių pasaulį ir kaip atsirado Avataras sužinosime tik „Legendoje apie Korą”.

 

Trumpa pagrindinė istorija
Avataras  palaikė pusiausvyrą tarp Vandens genties, Žemės karalystės, Ugnies tautos ir Oro klajoklių. Bet viskas pasikeitė kai sukilo Ugnies tauta. Pasinaudodami Sozino kometos pasirodymu, kada ugnies valdytojai įgauna neregėtą galią. Ir kada labiausiai reikėjo Avataro, kuris gali valdyti visus keturis elementus – jis pradingo. Ugnies tauta priartėjo prie pergalės, tik keli miestai sugebėjo išlikti nepaliesti Ugnies tautos. Prabėgo šimtas metų nuo tos dienos, kai Avataras pradingo  ir atsitiktinai du Šiaurinės vandens genties vaikai atrado Avatarą, paskutinį oro valdytoją – Angą.  Angas privalo išgelbėti pasaulį ir sustabdyti Ugnies tautą iki naujos katastrofos.

 

Trumpai apie išskirtinius epizodus
Kiekvienas personažas Avataro pasaulyje svarbus, kai kurie personažai yra tik užpildantys, bet ir jie turi savo prasmę, detalės tai pat. Nei viena serija nėra be tikslo ir be savo veiksmo ir kulminacijos. Kiekviena serija yra kitos serijos tęsinys, nėra užpildančių epizodų, kurie tik ištęsia esminę istoriją. Per 61 epizodą mes puikiai susipažįstam su veikėjais, matome kaip jie auga ir tobulėja. Yra epizodų, kurie tiesiog kalba apie santykius, personažų charakterius ir kodėl jie yra tokie, kokie yra. Geras pvz., Pelenų salos istorijos  epizodas vadinasi Paplūdimys, kada susipažįstam su Zuko ir Azulos personažais kiek giliau. Epizodas leidžia užjausti net ir blogiausius personažus, papasakoja jų istoriją dėl ko jie tapo tokiais, kokie jie yra visos istorijos metu. Šį epizodą būtų galima vadinti užpildančiu, nes jis toli nuo esminės istorijos, bet vis tiek mums puikiai pasakoja trumpą personažų istoriją ir siejasi su esmine istorija.  Kiek kitokia serija buvo Ba Sing Sei istorijos, tai trumpos dienos istorijos, kada vėl galime labiau įsijausti į personažus, matyti kaip jie užaugo ir kaip jie jaučiasi iš tiesų. Tai yra užpildantis epizodas, bet jis taip puikiai įsilieja į esminę Appo dingimo istoriją, kad nedrįstu jo taip vadinti. Tai tikriausiai yra vienas jautriausių epizodų per visas 61seriją (nemeluosiu susigraudinau dėl Airo(Iroh) istorijos ir ilgai verkiau). Tai serija, kuri buvo skirta pagerbti balso aktorių  Mako Iwamatsu, kuris įgarsino Airą(Iroh). Jis mirė po ilgos kovos su stemplės vėžiu.  Nors ta trumpa istorija kalbėjo apie Airo(iroh) žuvusį sūnų – Lu Ten, bet viskas buvo taip paprasta ir jautru.

 

 Kitas užpildantis epizodas (vėl negaliu jo taip vadinti) tai visa serija skirta Appui, jo pagrobimui, pabėgimui ir t.t. „Dingusios Appa dienos“, tai labai gražus epizodas, kuris parodo, kad žmonės būna geri ir blogi, jautrūs ir užjaučiantys. Šis epizodas mums parodo, kaip Appas tapo Ango skraidančiu bizonu, kaip jis neprarado vilties vėl būti kartu. Epizodo metu susipažįstame su Guru Patiku. Ne veltui šis epizodas buvo nominuotas keliuose konkursuose ir laimėjo „Genesis“ apdovanojimą už išskirtinę produkciją vaikams. Labai šilta, jautri istorija (nemeluosiu, verkiau kaip vaikas per šitą epizodą, nes man visada gaila gyvūnų).

Piešimas:

Labai paprastas piešimas įkvėptas tokių filmukų kaip „Cowboy Bebop” (1998m.), „Fooly Cooly” (2000m.)., „Bleach” (2004) ir žinoma Hayao Miyazaki filmų (kuris vėliau bus įamžintas „Legendoje apie Korą”).  Naudojamas vieno šešėlio efektas nėra „money shot”. Tekstūra ir faktūra paprasta be 3d elementų, tai visiškai būdinga to meto animaciniams filmukams. Mano akimis veiksmo scenos nupieštos puikiai, nepagailėta detalių ir tikrai bandyta parodyti kovą iš kelių rakursų.

 

 

Mano asmeninė nuomonė:  Būtina pažiūrėti be jokių atsikalbinėjimų!

 

Trumpi klausimai – atsakymai:

Avataras yra anime? – ir taip ir ne. Žiūrint iš „vakarų” pusės ne, nes kurtas JAV studijos, nors didysis darbas atliktas Pietų Korėjoj, tokių studijų kaip „JM Animation”, „DR Movie” ir  „MOI Animation”. Žiūrint iš „rytų” pusės – taip. Anime, tiek Japonijoje, Kinijoje ir Pietų Korėjoje reiškia, bet kokią animaciją nesvarbu, kurioje valstybėje ji kurta ir koks jos piešimo stilius.

Kodėl Azulos ugnis yra mėlyna? – nes ji yra viena stipriausių ugnies valdytojų. Ji naudoja tikrą galią, kurią turi Ozai, Azulonnas ir perduodama iš kartos į kartą. Tai pat filmuko metu sužinom, kad ugnis turi labai daug spalvų, vadinasi turi labai daug “lygių”.

Kaip Ty Lee užblokuoja chi? – ji naudoja Dim Mak techniką.

Zuko mama gyva? – taip. Komiksuose jie susitinka, ji ištekėjusi ir turi vaiką.

Angas turi tėvus? – tiek komiksuose, tiek animacijoje nėra nei karto paminėti Ango tėvai.

Soko mergina? – Pirmoji jo mergina buvo Sukki, kuri yra Kioshi kovotoja, jos vardas reiškia mėnulis arba meilė, priklauso nuo tarimo. Yue iš kiniečių kalbos išvertus – mėnulis, ji tampa panaši į Chang’e kinų legendą apie mėnulio dvasią buvo antroji jo mergina. Vėliau vėl mergina tampa Sukki, bet nėra žinoma, ar jie sukūrė šeimą.

Kas nutinka Azulai po paskutinių epizodų? – Ji uždaroma į psichiatrijos ligoninę, vėliau su Zuku ir Avataro komanda iškeliauja ieškoti motinos. (Viskas yra komiksuose)

Zukas negali valdyti žaibo? – ne, jis išmoksta nukreipti žaibą, bet ne valdyti jį. Ugnies valdymas reikalauja emocinio ir psichinio stabilumo. Jis nesusitaikė dėl mamos netekties ir pan., todėl negali jo valdyti.

Tobulos meme(man):

Pasidalink ir tu savo atradimais.

 

Už ši nuostabų ir be galo išsamų straipsnį dėkojame Just deep. Viliamės ir ateityje sulaukti tokių nuostabių darbų. Ačiū už kantrybę ir didžiulį nuveiktą darbą.

 

Komentarai