Demon Slayer / Kimetsu no Yaiba


Dėkojame Just Deep už šį puikų straipsnį. Džiaugiamės turėdami tokią nuostabią pagalbininkę ir tikimės, kad ne tik mes įvertiname jos įdėtas pastangas, bet ir mūsų šaunus lankytojų ratas nepamirš raštelti vieno kito žodelio komentaruose.


Bendrai apie kūrybinę grupę:

Demon Slayer / Kimetsu no Yaiba https://animesub.lt/anime/kimetsu-no-yaiba/ yra manga, kurią kuria Koyoharu Gotōge, viena iš nedaugelio moterų shōnen pasaulyje. Manga publikuota vasario 15 dieną 2016 metais žurnale – „Weekly Shōnen Jump“. Autorė tai pat yra išleidusi „Haeniwa no Zigzag“, kuris nebuvo populiarus ar gerai išplėtotas, su kitais autorės darbai nesusipažinau. Jos pirmas darbas išleistas „70-tam Jump Treasure Newcomer Manga Awards“ 2013 metais – „Kagarigari“. Tai vieno skyriaus manga apie demonų žudiką, Kimetsu no Yaiba yra paremta pirmuoju darbu.
„Kimetsu no Yaiba“ manga labai populiari Japonijoje ir lenkia pardavimais 2019 metais „One piece“ ir kitas mangas „Weekly Shōnen Jump“ antologijoje.
12,057,628 serijų – Kimetsu no Yaiba; 10,134,232 serijų – One Piece
tai pat, autorės light novelės pagal tomų pardavimus yra 3 ir 5 vietoje.

Per dvi dienas parduota 700 000 mangos kopijų, neskaitant neoficialių pardavimų, skenuotų darbų ar nelegalių svetainių, kur tiesiog einam ir skaitom mangą.

Ufotable studija ir jos komanda.
(Kiek skaičiau komentarų, apžvalgų apie komandą kalba ne iš geriausios pusės, nes neparodo mangos kovos scenų ir kitų dalykų, ar lygina su kitais kompanijos darbais, kurie nuvylė tą asmenį. Ir man dažnai susidarė nuomonė, kad tas žmogus, kuris rašė tą komentarą/apžvalgą net neskaitė mangos. Kadangi komanda paplušėjo iš peties, kovos scenos papildytos, nes mangoje jos nėra labai detalios. Panaudota daug Utagawa Kuniyoshi (vienas iš ukiyo-e stiliaus dailininkų) piešimo stiliaus elementų. Iš tiesų jie yra mangoje, bet nėra tokie detalūs ir dažniau menami, nei matomi. Plius pati autorė padėjo su veikėjų charakterinių naratyvais. Daugybė elementų yra piešti rankomis, bet ne analogu. Ir man dažnai susidarė vaizdas, kad komentaro autorius nežino kokia virtuvė išties yra už uždarų durų. Ne visada kūrybinė grupė yra kalta dėl blogos produkcijos, nes ji ne visada gali pakeisti užsakovo reikalavimus. (Pati dirbau prie paveiksliukų darymo, ir per sukąstus dantis pieši, tai kas pasakyta piešti, o nei taip kaip nori piešti ir jokie pakeitimai nėra priimami)).

O dabar kiek detaliau apie kūrybinę grupę.

Režisierius – Haruo Sotozaki dirbo su tokiais projektais kaip – „Cowboy Bebop: The Movie“, „Fullmetal Alchemist: Brotherhood“. Režisieriaus pareigas turėjo su tokiais darbais – „Tales of Zestiria the X“, „Dokkoida!?“, „Tales of Zestiria: Dawn of the Shepherd“ nesu susipažinusi su šitais darbais, tai negaliu vertinti ar jis geras režisierius. Iš kitos pusės jei jis būtų blogas nedarytų „Kimetsu no Yaiba: Mugen Ressha-Hen“ filmo, tiesa? Ir nebūtų laimėjęs geriausio anime režisieriaus titulo 2019 metais dėl Demon Slayer anime.

Kinematografas – Yûichi Terao darbai – „Fate/Stay Night: Heaven’s Feel – I. Presage Flower”, „Fate/stay night: Unlimited Blade Works”, „Fate/Zero“.
Animacijos direktorius : Manabu Kamino, Kayo Onizawa, Akira Matsushima (dirbęs su „Naruto” ir daugybę kitų), Maiko Miyake, Masanori Miyake ( dirbęs su „Akame ga Kill!”).
Charakterių dizaineris – Miyuki Satô (dirbusi su „Goblin Slayer”, Steins;Gate”, „The Girl Who Leapt Through Time”), Mika Kikuchi (dirbusi su „Welcome to the Space Show”).

              Ufotable studija rinko žmones, kurie turi daugiausia patirties dirbant vienas su kitu, kad galėtų pasitikėti vienas kito darbu, žinotų įpročius ir būtų lengviau ir greičiau dirbti ir mano akimis jiems pavyko, sklandžiai įgyvendinti autorės Koyoharu Gotōge sumanymus, esančius mangoje. Autorė po premjeros verkė ir labai džiaugėsi anime.

Trumpa įžvalga:
Istorija pilna skaudulių, kada yra žaidžiama su žiūrovo emocijomis. Parodoma, kad ir koks yra blogas asmuo, jis ne visada pasirinko tokiu būti savo noru ir net jam reikia gailesčio. Kad visi turi svajonių ir kartais eidami lik jų pasirenkam blogą kelią ir atgal nėra kaip sugrįžti, o vėliau pamirštam kokie esam iš tiesų. Istorijoje susipina broliška meilė ir rūpestis, sunkus darbas ir draugystė. Ne veltui dažnai epizoduose yra vaizduojamos rankos. Po pirmo epizodo Tanjiro rankų momento, kurios nuo darbo, yra suskeldėjusios, sušalusios ir nuo sniego nugeltos – verkiau, nors nemeluosiu ir prieš tai verkiau (Verksnė just_Deep :D). Bet anime nėra tik skauduliai, joje susipina subtilus humoras, kuris šiek tiek paskaidrina slogią atmosferą dėl demonų ir žmonių mirčių.

Trumpa pagridinė istorija:
Šeima gyvenanti kalnuose – išžudoma demonų, paliekamas tik „vyriausias“ šeimos vaikas t.y. dukra – Nezuko, kad virstų demonu. Bet demonai nežino, kad yra sūnus, kuris išėjęs į kaimą esantį slėnyje. Po dienos grįžta vyriausias sūnus Tanjiro ir randa dar šiltą Nezuko ir skuba į kaimą ieškoti pagalbos. Pusiaukelėje viskas pasikeičia, kai Nezuko virsta demonu, o Tanjiro nenorėdamas prarasti sesers, prisiekia ją atversti žmogumi.

Pagrindiniai veikėjai:

Elitiniai kariai:

Kvėpavimo stiliai (trumpai):
Visi kvėpavimo stiliai prasidėjo nuo vieno – Saulės kvėpavimo, kurį buvo įvaldęs Yoriichi Tsugikuni. Tai senovinis ir pirmas kvėpavimas, jį naudoja tik vienas žmogus, Yoriichi buvo pirmasis demonų žudikas. Saulės kvėpavimas išsišakojo, kai kovotojai bandė išmokti saulės technikos. Kiekvienas kovotojas atrado savo technikas,  pagal savo fizines ir protines galimybes.

Vandens kvėpavimas. Originaliai turi 10 formų, bet Giyu Tomioka sukūrė naują 11 formą. Universalus kvėpavimas, nes galima pakeisti vandens tekėjimo kryptį ir sukurti savo unikalų puolimo būdą.
*  Gėlių kvėpavimas, tai atšaka Vandens kvėpavimo, ją sukūrė Kanae Kochi, ji turi 7 formas.
*  Vabzdžių kvėpavimas – Gėlių kvėpavimo atšaka ją sukūrė ir naudoja Shinobu Kocho, neturėdama daug fizinės energijos, ji naudoja nuodus. Atšaka turi 4 formas.
*  Gyvatės kvėpavimas – atšaka naudojanti 4 formas ir gyvatės formos kardą.

Ugnies kvėpavimas, tai stilius, kuris labiausiai panašus į Saulės kvėpavimą. Ugnies kvėpavimas turi 5 formas ir naudojamas Rengoku šeimos.
*  Meilės kvėpavimas, ugnies kvėpavimo atšaka ją sukūrė ir naudoja Mitsuri Kanroji. Kvėpavimas turi 5 formas ir jas atlikti gali tik Mitsuri, dėl savo fizinės jėgos ir lankstaus kardo.

Vėjo kvėpavimas, tai sustiprinto lytėjimo ir jausmo technika, technika turi 8 formas.
*  Rūko kvėpavimas – ją sukūrė ir naudoja Muichiro Tokito, originali technika turi 6 formas, bet inirtingos kovos metu Muichiro sukūrė 7 formą. Pats kvėpavimas yra Vėjo kvėpavimo atšaka
*  Žvėries kvėpavimas, atšaka Vėjo kvėpavimo, ją naudoja tik Inosuke Hashibira. Jis pats save išsimokimo šios technikos ir tik iš dalies yra Vėjo kvėpavimo atšaka, nes Inosuke naudoja aptikimo jausmą (kada jaučia artėjančius pavojus). Forma unikali dviem kardais, kuriuos kovotojas apdaužo, kad jie būtų kaip dantyti. Kvėpavimas turi 10 formų.

                Akmens kvėpavimas, turi 5 formas ir šiuo metu ją naudoja stipriausias Elitinis karys – Gyomei Himejima.

Griaustinio kvėpavimo stilius, turi 6 formas, bet vėliau yra sukuriama 7 forma. Forma akcentuojama į kojų stiprumą ir greitį. (Kovos stilius yra įkvėptas Laijutsu kovos meno).
*  Garso kvėpavimas, sudėtingas stilius, nes reikia jausti priešininko judesius, kitaip sakant juos girdėti per garsų ritmiškumą, yra 5 formos.

                Šokančio ugnies dievo kvėpavimas – technika perduodama iš kartos į kartą su Hanafuda auskarais Kamado šeimoje. Yra 12 segmentų, kurie atliekami nuo saulėtekio iki saulėlydžio. Tai šokis padėkoti už išgelbėtą gyvybę Yoriichi Tsugikuni. Pats stilius turi 13 formų.

Demonai:
Demonai mangoje yra įkvėpti japoniškų legendų apie monstrus kaip – Oni, Yōkai, Yūrei. (Paminėsiu tik kelis, kad nebūtų daugiau sužinoma apie siužetą.)

113 metų nebuvo nužudytas Aukštesnysis mėnulio demonas ir nebuvo sutiktas Muzan Kibutsuji.  Muzan Kibutsuji medžiojo šeimas, kurios galėjo būti susietos su Yoriichi Tsugikuni, dėl galimybės atgimti dėmėms. Dėl tos priežasties Komodo šeima buvo išžudyta ir Nezuko paversta demonu. O pats Muzan ieško dalyko, kuris galėtų paversti jo egzistenciją kitokia, kaip ir pačios žmonijos.

ir kiti demonai pasirodantys mangoje/ filme:

Pigmentinės dėmės ant veido:
            Pigmentinės dėmės ir jų raida – ji perduodama, tarsi liga. Kitaip sakant Tanjiro atrakino dėmes, kai vaikystėje apsaugojo savo brolį ir pats apsidegino kaktą. Tokią pat dėmę turėjo jo tėtis. Tai pirmoji stadija, „dėmės atrakinimas”. Kitas žingsnis peržengti savo galimybių ribas, kada dėmė įgauna savo formą, nuo šitos ribos ji persiduoda kitiems kovotojams, kurie peržengė savo ribas.  Jokie užrašai apie dėmes, jų galimybes nėra išsaugoti. Yra žinoma ne daug informacijos, nes vienas stipriausių kovotojų, nenorėjo perduoti šio sugebėjimo, su mintimi, kad tik tikrai talentingi „atrakins dėmes”. Pagrindinis dalykas yra sąlytis su karščių, kaip apsideginimas, kūno temperatūros pakilimas apie 40C, dažnas pulsas apie 200 dūžių (normalus pulsas yra apie 60 dūžių per minutę) ir didelė tikimybė mirti. Arba gauni dėmę arba miršti, tokia yra logika.


Visterija:
            Kodėl visterijos nemėgsta demonai? Pagal kelias Japonijos legendas Kami Myōjin nusileido iš dangaus ir kovojo su vienuoliu (kunigu) Moriya Daijin dėl žemės. Jie kovojo naudodami geležį ir visterijos šakas. Kami laimėjo ir numetė visterijos šaką ir taip išaugo Fujisuwa giria.
Visterija –  grožis, meilė, ilgas ar nemirtingas gyvenimas, palaima, gražumas, kantrybė, laimė po sunkumų, harmonija ir taika. Visterija –  ilgai augantis krūmas, kuris gali pradėti žydėti po 20 metų. Ji auginama kartomis (vieniems numirus jas augina/prižiūri kiti). Visterija, tai pat reiškia nostalgiją ir prisiminimus. Seniausia visterija pasaulyje 144 metų Ashikaga gėlių parke, ji tai pat yra antra pagal dydį užima 1,990 kvadratinių metrų!
Niekur aiškaus atsakymo neradau, kodėl demonai galėtų nemėgti visterijų, bet dažnai visterijos auga prie šventyklų, yra naudojamos dievų kovose ir keli Yōkai, Oni žudikai naudojo visterijas savo legendose. Ir iš tiesų visterijos yra nuodingos, tad visterijų nuodai realus dalykas.

(Jei neskaitai mangos, neskaityk legendos)
Du broliai legenda:
            Du broliai Minamoto no Yorimitsu (Minamoto no Raikō) ir Minamoto no Yorinobu. Abu priklausė Fujiwara klanui (prie visterijos kalno, paveiksliuke). Ir yra garsūs Japonijos samurajai, kurie gyveno Heian periodu. Kodėl tai pasakoju? Na, broliai yra sbarbūs mangoje ir visoje istorijoje, apie tai nepasakosiu daug. Esmė, kad Raikō yra minimas legendose, poezijoje, vaizduojamas paveiksluose (vienas jų prie Motinos vorės aprašymo – „Tsuchigumo no Sōshi Emaki“). Ir tai svarbu, nes Raikō nugalėjo Shuten-dōji, kuris yra Japonijos demonų/ trolių lyderis. Rementis Ōeyama Ekotoba, Shuten-dōji tampa savimi, kai miega. Tuo metu jis yra 15,25 metrų ūgio, turi raudoną kūną ir penkias raguotas galvas su 15 akių. Viena koja juoda, o kita balta, o rankos – geltona ir mėlyna. Raikō davė demonui sakės ir leido užmigti ir tada su savo vyrais nukirto jam galvas, taip nužudydami demoną/trolį. Raikō yra dažnai minimas kaip demonų, monstrų, trolių žudikas ir vienas pirmųjų samurajų. Minamoto no Yorinobu irgi buvo samurajus, bet legendų apie jį nėra, jis siekė aukšto rango ir pripažinimo politinėje sferoje.

Tai tarsi du broliai, vienas naudoja Saulės kvėpavimą, o kitas Mėnulio. Žinoma, Koyoharu Gotōge interpretavo istoriją pagal save, bet inspiracijos sėmėsi iš šių samurajų, kurie istorijoje minimi kaip pirmieji.

Mano asmeninė nuomonė:
Man labai patiko manga, dar labiau patiko anime ir labai patiko, Utagawa Kuniyoshi priešino elementai, kovų metu. Po anime sėdau prie mangos. Šiek tiek buvo sudėtinga įsijausti į ją, nes trūko tų animes piešimo sprendimų, kurių nėra mangoje. Bet persilaužimas įvyko greitai ir mangą perskaičiau per nepilną savaitę iki 180 skyriaus. (Man labiau patinka pirma perskaityti mangą, o tik tada anime žiūrėti).
Aš likau nesupratusi kodėl anime sulaukia tiek neapykantos, nes piešimas gražus, istorija aiški ir siužetas plėtojamas tolygiai, personažų charakteriai auga su kiekviena serija. Tikrai yra 2019 metų anime, kur tiesiog liūdna žiūrėti, nes nei siužetas nei piešimas nėra toks geras. Pažiūrėjus anime pradėjau galvoti kaip viena draugė sakė, – „žmonės nemėgsta Kimetsu no Yaiba, nes tai populiarus dalykas“.
Rekomenduoju pažiūrėti šitą anime, nėra ji pati, pati geriausia (kūrėjai to ir nesiekė), bet tikrai gera, tiek istorija tiek piešimu.

Trumpi klausimai – atsakymai.

Tangjiro kardas tapo raudonas kai gavo naują? – Ne, priežastis ta pati.

Koks amžius/metai Demons Slayer siužete? – Taisho periodas, 1912-1926m.

Ar labai stiprus yra Muzan? – taip, labai, juk jo lašas kraujo suteikia daug galių paprastiems demonams.

Kimetsu no yaiba reiškia? – demonus žudantys ašmenys.

Ar Nezuko atvirto žmogumi? – Kol kas nėra žinoma (manga šiuo metu kai rašau turi 185 skyrius)

Kodėl Nezuko burnoje yra bambukas? – Kad neįkastų žmogui, ar netyčia nepatektų žmogaus kraujo.

Ar Nezuko nereikia maisto ir vandens? – ne, ji atgauna jėgas miegodama.

Kodėl Kagaya Ubuyashiki vadovauja Demonų žudikų korpusui? – taip ir yra silpnas, negali kovoti. Jo šeima yra prakeikta, nes Muzan yra kilęs iš Ubuyashiki giminės. Jis rūpinasi visais kovotojais, net pačiais silpniausiais, taip užsitarnaudamas pagarbą ir nuolankumą. Dažnu atveju Ubuyashiki šeima padėjo kovotojams, prieš jiems tampant kovotojais.

Ar demonai gali naudotis kvėpavimo stiliais? – taip, gali.

Nuo ko priklauso demono stiprumas? – nuo suvalgytų žmonių skaičiaus ir fizinės būklės prieš pavirstant demonu.

Kokios yra kardų spalvos? – įvairios. Tanjiro – juodas. Zenitsu – geltonas, Inosuke – šaltai pilkas, Giyu – mėlynas, Shinobu – levandos violetinė, Kyojuro – raudonas, Gyomei – pilkas, Sanemi – žalias, Kanao – šviesiai pilkas, Mitsuri – rožinis, Obanai – violetinis, Muichiro – baltas, Tengen Uzui – juodas, o ašmenys chaki.

Kodėl kardų gamintojai yra su kaukėm? – kad niekas nežinotų kaip jie atrodo ir negalėtų jų nužudyti.

 

Komentarai