Banana Fish apžvalga

 

Dar visai neseniai baigiau versti Banana Fish ir šis anime tikrai užsiliks atmintyje, tad norėjau savo įspūdžiais pasidalinti su jumis.

Reikia pabrėžti, kad šis Anime skirtas vyresnei publikai. N-16. Ir ne. Ne. Šis anime NĖRA apie gėjus, galit skaityti toliau.

Bananinė žuvis – keistas pavadinimas, tačiau šioje istorijoje ji turi labai svarbią reikšmę ir didelią įtaką pasauliui, o apie tai sužinosite žiūrėdami anime arba skaitydami mangą.

Apie ką pats anime?  1973 metais Irake vyksta karas, per kurį grupė kariškių dėl nežinomos priežasties pradeda žaloti save ir šaudyti bendražygius. Vienas iš jų išgyveno, tačiau liko luošys, o ištarti tegalėjo – Bananinė žuvis. Praeina daug metų, veiksmas vyksta Amerikoje, Niujorke. Čia mes pamatome pagrindinį herojų – Ešą Linksą. Klaidžiodamas nesaugiomis Niujorko gatvėmis jis pamato ant žemės parkritusį pašautą vyrą, kuris prieš mirtį pasako adresą, perduoda pakabuką ir ištaria – Bananinė žuvis.  Viskas darosi įdomiau, nes Ešą Linksą užaugino pats mafijos donas – Dino Golzinesas.  Šis yra tikras milijardierius ir gauna ko tik užsigeidęs, jis vadovauja juodajai rinkai, prekiauja narkotikais, turi savo restoranus, viešbučius, net su politikais, žvaigždėmis ir visa pasaulio plakta grietinėle bendradarbiauja, o ką jau kalbėti, kad įstatymai jam negalioja. Būtų teisingiau sakyti, kad Dino savo taisykles diktuoja vyriausybei.  Tačiau įtakingo mafijos dono pasaulis apsiverčia aukštyn kojom, kai jo užaugintas vaikis atsisako paklusti, nenorėdamas pasidalinti gauta informacija ir viską pakeisiančiu daiktu.  Ešas sužino, kad gautame pakabuke yra milteliai, o juos ištirus paaiškėja, kad tai prastas haliuciogenas, kurio trokšta mafijos donas. Taip mūsų herojus greitai įsivelia į vyresniųjų žaidimus – JAV gyventojai nieko nežino apie didžiąją sąmokslo teoriją, kuri gali įtakoti visą pasaulį.

Pats anime buvo panašus į Monster, Ajin ir Gungrave.  Banana Fish turi savo pliusų ir minusų. Dauguma nenori žiūrėti, nes girdėjo apie homoseksualus. Priminsiu – anime nėra apie gėjus. Tiesiog šiame pasaulyje pavaizduoti įtakingi žmonės norintys išprievartauti savo auką, meilės tarp vyrų čia nerasite. Kas žiūrės toliau, supras, kad šis anime gvildena labai svarbias ir tabu temas pasaulyje, tačiau kai kur per daug perspaudžia. Tikriausiai jūsų vertinimas priklausys nuo to, ką bandysite įžvelgti. Šio anime gvildenamos temos – pedofilija, seksualinis smurtas prieš nepilnamečius, verslininkai paperkantys įstatymus ir įtakingus žmones, užsakyti nužudymai, sąmokso teorijos (kaip MK Ultra), netikra informacija, eksperimentai su žmonėmis, žiniasklaidos papirkimas, pasipelnimas iš karo, korupcija ir kas viską valdo iš užkulsių. Būtent tai mane ir užkabino. Jau galite numanyti, kad čia nebus meilės. Nors keletas veikėjų yra siejami specialaus emocinio ryšio, kuri retas beturime. Tad draugysčių, išdavysčių ir keršto vedami veikėjai nuolat keičiasi. Na ir pabrėšiu, kad serijų komponavimą atliko Hiroshi Seko, jis taip pat dirbo prie Attack on Titan 1-2 sezonų, Ajin, Garo, Inuyashiki, Kakekgurui, Kill la Kill ir kitų puikių anime.

 

Animacija. Paties pasaulio atmosfera man labai patiko. Kadangi teko pabuvoti Amerikoje, tai kai kurios šio anime detalės man labai patiko. Tamsus Niujorkas ir Los Andželas, gatvės nešvarios, prišiukšlintos. Traukiniai ir sienos turi graffiti, tvoros sulaužytos, balos ir t.t.  Žinoma, dauguma anime šitai turi, bet Amerikos atmosfera perteikta puikiai. Labai patiko tai, kad veikėjai keitė rūbus. Priešingai nei dauguma anime, personažai neturi tik vienos aprangos, čia ji keičiasi labai dažnai. Rūbai plyšta, išsitepa ir t.t.  O ir animacija realistiška, puikiai tinka šiam anime – veikėjai neturi vaivorykštės spalvų plaukų (išskyrus Šorterį. Bet jis pankas, o skiauterė jam puikiai tiko). Susišaudymai, sprogimai, artimo nuotolio kovos, šaudymai į mašinas, avarijos, daiktų mėtymas – efektai puikūs, fizika irgi egzistuoja. Net ir po muštynių ar ištrūkus iš pančių matosi žymės.  Šios detalės man labai patiko. Na, galiu pridėti ir tai, kad pats anime gana išraiškingas – tamsią atmosferą keičia veikėjų grimasos ar puikiai perteiktos emocijos bei mintys. Nors dėl tos fizikos… Buvo ir keletas minusų – veikėjai turi mobiliuosius, bet užmiestyje pasiklydo ir nesugebėjo pasinaudoti google.

 

Garsas ir garso takeliai. Veikėjų įgarsinimas tikrai nudžiugino, keletas mėgstamiausių: Maksas Lobo (igarsino Hiroaki Hirata. Dar žinomos rolės Sandžis(One Piece), Namba Mutta (Space Brothers)), Dino Golzinesas (neseniai amžino atilsio išėjęs Ishizuka Unshou. Dar žinomos rolės – Zabuza(Naruto), Van Hohenheimas(Fullmetal Alchemist), ponas Šėtonas(DBZ), JoJo ir profesorius Ąžuolas). Daugumai situacijų buvo parinkti puikūs garso takeliai. Amerikos gatvės kupinos gaujų – daugiau įtampos, ritmika, elektronikos. Biblioteka, lankytinos vietos ir turistai – muzika ramesnė. Kiniečių kvartalas turėjo kinų muziką, azijiečių garso takeliai labai skyrėsi nuo įprastų amerikiečių gaujų. Ramesnės vietos, kai veikėjai kalbasi, išsako savo jausmus, mintis ir labiau suartėja – muzika rami, ritminga. Puikiai parinkti instrumentai.  Galbūt nepatiko tik vienas ost, tai Juto Lungo. Prasideda gedulingai, o pereina į šmaikščią. Nors tam veikėjui gal ir tinka. Labai išskirti ir pridėti tik vieną garso takelį būtų sunku, tad pridėsiu viską viename. Na, o labai pradinės ir galinės dainos labai tinka šiam anime, net nustebau, kai kai kurie kūriniai buvo kartojami vidury serijų, bet taip tik turėjo didesnį efektą.

 

Veikėjai. Pradėsiu nuo paprastos, bet man labai patinkančios smulkmenos – pasaulyje be pagrindinių veikėjų egzistuoja ir paprasti žmonės, kiekvienas gyvenantis sau. Čia jie visi turi savotišką įtaką. Kalėjime esantys niekšeliai – vieni elgiasi pavyzdinai, nes nori ištrūkti į laisvę, kiti paklūsta įsakymams iš aukščiau ir palaiko reikiamą tvarką. Vieni flirtuoja ir ieško kaip čia pasismaginti, kiti dirba kavinėse, ofisuose, bibliotekose, bando pragyventi ir išlaikyti šeimą. Na, kaip ir tikrame gyvenime. (Šitai išskyriu, nes dažnai žiūrint anime visas dėmesys sutelktas į keletą veikėjų, kartais aplinkinių žmonių nėra, o jeigu ir yra, dažnai jie tik paprasti praeiveiai visiškai nereguojantys į tai, kas dedasi aplink.) Vienas iš minusų  – su tais prievartavimais labai perspaudžia. Manau, būtų turėje daugiau įtakos jeigu šitai nutiktų tik kartą ar du, bet pradėjo kartotis labai dažnai ir tai patapo paprasta to šio anime dalis.

Įdomesnis faktas tai, kad veikėjų dizainas buvo kuriamas pagal įžimybes.

Patiko, jog pagrindinis veikėjas nėra įprastas nuobuoda, drovus verksnys, dažnai prašantis merginų jį užstoti. Apskritai, merginos čia pagrindinės rolės neturi.

Anime protagonistas – Ešas Linksas. Ešas čia simbolizuojamas kaip tobulybė – itin talentingas, šaltakraujis, gaujų vadeiva, aukšto intelekto ir ištikimas draugas. Visgi, jį išprovokavus pasigailėsi, nes greitai užversi kojas. Bet čia ir yra vienas iš minusų – galbūt Ešas net per daug tobulas. Intelektas tikriausiai didesnis nei Laito Yagamio (jeigu teko matyti Death Note), patyrė jis gyvenime labai daug sunkumų, tačiau vis randa jėgų nepasiduoti, pažvelgti baimei į akis, nedvejoti ir elgtis kaip jam atrodo tinkamiausia. Tačiau būnant su Eidžiu atsiskleidžia jo silpnoji pusė. Ešas ne tik stiprus ir daug mąstantis, bet viduje jis paprasčiausiai ieško saugaus kampelio sau. Išorėje tigras, o viduje katinas. Gyvenime juo visi naudojasi, todėl jis itin vertina tą, kas duoda nieko neprašydamas atgal. Na ir paminėsiu tai, kad jis visuomet galvoja į priekį ir naudojasi savo privalumais. Kadangi šiame anime vyresnieji taikosi į nepilnamečius norėdami patenkinti savo lytinius poreikius, Ešas dažnai tampa auka. Bet prireikus, pasinaudoja savo išvaizda ir gabumais norėdamas apmauti kitus ir gauti informaciją ar pranašumą. Ir patinka jam merginos 🙂

Na ir galiausiai antagonistai, šiame anime jie pasirodė puikiai. Pagaliau buvo normalūs – nereikėjo jiems jokių super galių, paprasčiausi žmonės vedami savo troškimų ir tikslų, kurie dėl jų padarytų bet ką.

Dino Golzinesas, pagrindinis antagonistas. Jis mato save kaip Ešo kūrėją – visi Ešo gabumai, talentai, šaudymo įgūdžiai, programavimas ir dabartinė prigimtis, viskas tėtušio dėka. Ėšą jis mato kaip įpėdinį, dar matant jį kaip vaiką numanė, kad bus puikus aristokratas. Tačiau mafijos donas turi savo tikslų – Ešą jis laiko savo vergu ir sekso žaisliuku, o jis ne vienintelis. Įtakingas tėtušis yra tikras pedofilas. Iš pradžių Dino nekęsti labai lengva, tačiau bežiūrint anime pradedi pripažinti jo galią – jis puikiai perprantą Ešą, supranta kaip veikia pasaulis ir naudojasi savo įtaka. Kitiems jis dominuoti neleidžia, varžovus šalina vieną po kito ir tikrai neketina nusileisti. Niekina žmones, kurie nuvertiną Ešą. Viena įdomesnių jo minčių – pasaulyje nebus tobulybės, jeigu ji kuriama žmonių.

Na ir vienas įdomesnių – Blanka. Įgudęs žudikas, kurio tikslai nėra žinomi. Buvęs Ešo mokytojas, KGB agenas, daug apsiskaitę, kultūringas. Neleidžia emocijoms jo valdyti, gerai supranta savo klientus ir jais rūpinasi. Tobulas žudikas – taiklus, stiprus, vikrus, galvojantis keliais žingsniais į priekį. Serijos su juo turi visai kitą efektą nei su Jutu Lungu ar Atrūru. Galbūt Ešas ir yra šio anime tobulybė, bet visais gabumais jam labai toli iki Blankos. Galit tik įsivaizduoti koks siaubūnas yra šis žmogus, nors iš elgesio šito nepasakytumėt.

 

Apibendrinimas. Šis anime skirtas vyresniai publikai. Jeigu norite pažiūrėti ką nors rimtesnio, pamatyti vieną iš stipresnių pagrindinių veikėjų, negailestingų antagonistų arba tiesiog anime, kuriame nėra „gyveno ilgai ir laimingai“ Banana Fish tikrai vertas dėmesio. Jeigu atsibodo Japonija ar fantastiniai pasauliai, tuomet veiksmas Amerikoje tikrai įtrauks. Įstorija neeilinė. O jeigu yra sostų karų mėgėjų, tai turėtų patikti, kad čia veikėjai mirti gali bet kada.

 

Visas serijas lietuviškai galėsite pažiūrėti čia.

 

Komentarai